Ugens tilbud
Ring i dag på telefon
98 96 34 22

Marts:

Georginer kan sås fra frø. Kom georginefrø i potter med så- og priklemuld i marts til april, og dæk frøene med lidt vermiculite. Frøene spirer ved 18 grader. Det tager cirka 8 dage, georginefrø spirer nemt. Planterne vil i løbet af sommeren blomstre og danne knolde, som kan gemmes.
 

April:

Georgineknolde, som har været opbevaret frostfrit om vinteren, kommer tidligere i gang ved forkultivering. I begyndelsen af april kan du tage knoldene frem og lægge dem i potter eller kasser med spagnum og sætte dem i drivhuset.

Der skal ikke pøses en masse vand på, men jorden skal holdes konstant og godt fugtig. I løbet af kort tid sker der noget. De grålige, livløse knolde viser, hvad de har i sig og sender grokraft op gennem tykke spirer. Og så er man glad: det er endnu en gang lykkedes at holde liv i en georgine vinteren over.

Georgineknolde kan også formeres ved deling. Skær knoldene over, og sørg for, at der er et stykke stilk med på alle knoldstykkerne. Det er muligt at gennemskære en kraftig stilk, så den bliver til to dele med knold på. Vækstpunktet sidder ved basen af stilken.

Maj:

Når de forkultiverede planter er i vækst og fyldt med grønne blade, og den sidste frost har sluppet foråret, kan du plante georginerne ud i bedet. Georgineknolde kan også plantes direkte ud i bedet i maj uden forkultivering.

Læg knoldene cirka 5 centimeter under jordoverfladen. Georginerne skal stå i solen. Der skal vand til, og de kræver en næringsrig jord.

Kommer der en nat med frost, kan du dække de udplantede georginer med fiberdug.
 

Juni-juli: 

Georginerne har godt af lidt gødning hen over sommeren, men overdrives kvælstofgødskningen, giver det for meget bladvækst og for få blomster. 

Høje georginer og georginer med store hoveder op bindes op, så de ikke vælter.

August/september: 

Nyd de smukke blomster og plukke masser af buketter.
 

Oktober:

Fiberdug kan redde dine georginer igennem en frostnat om efteråret. Ofte er den kolde nat en enlig svale efterfulgt af en rum tid med mere lunt vejr. Men når frosten har taget blomster og blade, bør du klippe planten ned til ti centimeter over knolden, og grave op.

Det er en god idé forsigtigt at befri opgravede knolde for jord, inden du gemmer dem væk. Ryst jorden af eller skyl georgineknoldene ved at spule med haveslangen. Derefter skal knoldene ligge luftigt til tørre, inden de pakkes væk for eksempel i kasser, og stilles et tørt og frostfrit, men køligt sted.

Landlyst Plantecenter | Ulstrupvej 9 | 9800 Hjørring | Telefon 98 96 34 22